vorige
overzicht
volgende

Stelen meest voorkomende reden ontslag op staande voet

Stelen van de baas is de meest voorkomende reden voor een ontslag op staande voet. Ook fraude en conflicten over re-integratie op de werkvloer scoren hoog.

Dat blijkt uit een analyse van de Volkskrant. De redactie analyseerde 194 ontslagzaken en spitte vonnissen door van ontslagzaken die het afgelopen jaar werden gevoerd over ontslag op staande voet. In 18% van de gevallen bleek diefstal de reden om iemand er uit te gooien.
Ook fraude en re-integratieproblemen (elk 12 %) kwamen relatief vaak voor als reden voor ontslag op staande voet.

Andere redenen voor direct ontslag zijn geweld op de werkvloer, werkweigering of het zwartmaken van de werkgever. Volgens de krant gaat het in het geval van diefstal meestal om ‘bagateldelicten’, zoals in het geval van een medewerker die een hap uit een donut nam, die toch al weggegooid zou worden. Soms waren het ernstiger zaken, zoals bij een manager die ruim €55.000,- stal van een instelling voor geestelijke gezondheidszorg, of een chauffeur die jarenlang duizenden onverkochte broden van een supermarkt verdonkeremaande om de paarden van een bevriende slager te voeren.

Onderhandeling

De Volkskrant schrijft dat ontslag op staande voet vaak wordt ingezet als ‘openingsbod’ door werkgevers, met het oog op onderhandelingen over het ontslag die nog zullen volgen. Zulke zaken eindigen vaak niet in de rechtszaal, maar met een schikking. Partijen komen er over het algemeen vaak samen uit, zonder rechterlijke tussenkomst. Zij stellen dan een zogenoemde ‘beëindigingsovereenkomst’ op, waarbij de werkgever het ontslag op staande voet weer intrekt.