vorige
overzicht
volgende

Reiskosten en thuiswerkvergoeding in 2024: wat zijn de veranderingen? 

Op het gebied van reiskosten en thuiswerkvergoeding heeft het nieuwe jaar een aantal veranderingen met zich meegebracht voor werkgevers en werknemers. In dit artikel zetten we de belangrijkste wijzigingen voor u op een rij. 

Verhoging van de onbelaste reiskostenvergoeding 

De onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer is verhoogd van € 0,21 naar € 0,23 per kilometer. Dit betekent dat u als werkgever meer belastingvrij kunt vergoeden aan werknemers die met eigen vervoer naar de vaste werkplek reizen. Als u een hoger bedrag wilt vergoeden, dan moet u het meerdere aanwijzen als eindheffingsloon in de werkkostenregeling (WKR). 

Verruiming van de vrijstelling voor OV-abonnementen 

Bij een OV-abonnement dat door de werkgever wordt vergoed, wordt het privégebruik gericht vrijgesteld. Dit betekent dat u als werkgever geen belasting hoeft te betalen over de waarde van het abonnement. Ook als uw werknemer het abonnement gebruikt voor privéreizen. Deze maatregel is bedoeld om het gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren, vooral in combinatie met het hybride werken. 

Aanpassing van de thuiswerkvergoeding 

De thuiswerkvergoeding wordt elk jaar geïndexeerd met de inflatiecorrectie. De onbelaste thuiswerkvergoeding is in 2024 vastgesteld op € 2,35 per thuiswerkdag. U kunt deze vergoeding gebruiken om de extra kosten van elektriciteit, verwarming, koffie/thee en toiletpapier te compenseren. U kunt ook een hogere vergoeding geven, maar dan moet u het meerdere aanwijzen als eindheffingsloon in de WKR. 

Let op: u kunt geen thuiswerkvergoeding geven voor de dagen dat u ook een reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer betaalt, of voor de dagen dat de werknemer gebruik maakt van een auto of fiets van de zaak of een door u betaald OV-abonnement. U moet dus een keuze maken tussen de reis- en de thuiswerkvergoeding per dag. 

Vaste vergoeding mogelijk 

Als u afspraken maakt met uw werknemer over het reis- en thuiswerkpatroon, kunt u een vaste (maandelijkse) vergoeding geven. Hiervoor kunt u gebruikmaken van de 128/214-dagenregeling. Deze regeling houdt in dat als uw werknemer minstens 128 dagen per jaar naar de vaste werkplek reist, u de reiskostenvergoeding op jaarbasis mag berekenen alsof uw werknemer op 214 werkdagen reist. U kunt deze regeling ook toepassen voor de thuiswerkvergoeding. Maar let op: de reis- en thuiswerkvergoeding moeten vanaf 2024 allebei pro-rata worden berekend op basis van het aantal reis- en thuiswerkdagen. 

Conclusie 

In 2024 zijn er een aantal belangrijke veranderingen op het gebied van reiskosten en thuiswerkvergoeding. Het is verstandig om als werkgever en werknemer op de hoogte te zijn van deze wijzigingen en uw bedrijfsplanning hierop aan te passen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.