vorige
overzicht
volgende

Kamer van Koophandel (KvK) presenteert een samenvatting van recente wetten en voorschriften voor ondernemers in 2024 

Sinds 1 januari 2024 worden ondernemers geconfronteerd met diverse nieuwe wetten, wetswijzigingen en voorschriften. De officiële website van de Kamer van Koophandel, www.kvk.nl, biedt een praktisch overzicht van de voornaamste veranderingen die van invloed zijn op zowel zzp’ers als MKB-ondernemers. 

Een opmerkelijke wijziging is dat het wettelijk minimumloon nu per uur wordt berekend, in plaats van per maand. Daarnaast is het nu mogelijk om online een BV op te richten, door middel van een videoverbinding met een notaris en met digitale ondertekening. 

Per 1 januari is de onbelaste reisvergoeding verhoogd naar 0,23 euro per kilometer. De MKB-winstvrijstelling is gedaald van 14 procent naar 12,7 procent. De zelfstandigenaftrek is verminderd van 5.030 euro in 2023 naar 3.750 euro voor 2024. 

Het tarief in box 3 van de inkomstenbelasting is eerder dan verwacht gestegen van 32 naar 34 procent. Voor 2024 zijn de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en Doorschuifreling (DSR) ingeperkt, terwijl de regels voor de herinvesteringsreserve (HIR) dit jaar juist zijn verruimd. 

Tevens omvat het overzicht van de wijzigingen en nieuwe voorschriften een verbod op plastic bestek en wegwerpservies in de horeca. De inwerkingtreding van de nieuwe Omgevingswet maakt het in 2024 makkelijker en sneller om een vergunning aan te vragen. 

Dit handige overzicht van de KvK is specifiek ontworpen voor zzp’ers en mkb-ondernemers. In november vorig jaar publiceerde de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) tevens de bekende fiscale eindejaar tips

Bron:
Kamer van Koophandel
Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants