vorige
overzicht
volgende

Ondernemers dreigen meer belasting te moeten betalen

Voor directeuren-grootaandeelhouders (dga’s) zit er een addertje onder het gras in het regeerakkoord van het kabinet-Rutte III, zo staat in het FD. Ondernemers met een eigen BV moeten mogelijk meer belasting betalen over winsten uit het verleden die zij in hun bedrijf hebben laten zitten.

Het nieuwe kabinet zou de vennootschapsbelasting (VPB) willen verlagen van 25% naar 21% en van 20% naar 16% voor winst tot €200.000. Hiertegenover zou echter onder meer een belastingverhoging staan voor dga’s van 28,5% in plaats van 25% over uitgekeerde winsten.

Sigaar uit eigen doos

Voorzitter Wil Vennix van beroepsorganisatie Register Belastingadviseurs noemt het ‘een giftige sigaar uit eigen doos’. Veel dga’s laten winst in hun bedrijf zitten, om die opnieuw te investeren of een buffer aan te houden. Over deze winst is al 20% of 25% VPB geheven. In box 2 vindt geen heffing plaats zolang inkomen uit aanmerkelijk belang niet wordt uitgekeerd. Zodra dit gebeurt, moet in 2020 27,3% belasting worden betaald en vanaf 2021 28,5% in plaats van de huidige 25%. De belasting op bestaande winstreserves stijgt met 3,5%-punt, signaleert Vennix. De bedoeling is dat alle winst uiteindelijk wordt uitgekeerd en belast in box

Extra opbrengst

Volgens het FD gaat Rutte III ervan uit dat dga’s inspelen op de tariefverhoging en in 2019 veel dividend uitkeren. Daarvoor is een extra opbrengst uit box 2 ingeboekt van €1,4 mrd.

De gunstige ontvangst van het regeerakkoord door VNO-NCW en MKB-Nederland zou volgens directeur economische zaken Jeroen Lammers niet betekenen dat de ondernemersorganisaties het met alle voorstellen eens zijn. ‘Het tarief in box 2 moet gewoon 25% blijven, anders verstoor je het evenwicht tussen ondernemers in de inkomsten- en de vennootschapsbelasting’, zegt hij.

VVD, CDA en D66 reageerden niet op verzoeken om een toelichting.

Alles over het regeerakkoord weten? Klik hier

Bron: Accountancy vanmorgen