vorige
overzicht
volgende

Prinsjesdag 2018: wat verandert er voor ondernemers?

De derde dinsdag van september is in Den Haag het decor van Prinsjesdag. Traditiegetrouw lekte de Miljoenennota enkele dagen op voorhand uit, zodat diverse media al een tipje van de bestuurskundige sluier konden oplichten. Zo verwacht de overheid een economische groei van 2,6%, een daling van de werkloosheid en een stijging van de koopkracht. Maar wat verandert er voor ondernemers?

1. De afschaffing van de dividendbelasting
Volgens de huidige regelgeving betalen ondernemers 15% belasting over het dividend, ofwel de winstuitkeringen aan hun aandeelhouders. Vanaf 1 januari 2020 is die constructie echter voltooid verleden tijd. Eerst verwachtte de regering dat deze ingreep gepaard zou gaan met een prijskaartje van € 1,5 miljard, maar uit de Miljoenennota blijkt dat de overheid dieper in de schatkist zal moeten graaien. De maatregel zal de portemonnee van de staat maar liefst € 1,9 miljard lichter maken.

2. De verlaging van de vennootschapsbelasting
De afschaffing van de dividendbelasting brengt een zwaar kostenplaatje met zich mee, dus zal de stapsgewijze verlaging van de vennootschapsbelasting iets minder drastisch verlopen dan vooraf gepland. Voor bedrijven met een winst die lager ligt dan € 200.000 daalt het tarief – zoals verwacht – van 20% naar 16%. Bij een winst boven € 200.000 neemt de vennootschapsbelasting een minder diepe duik: daar zakt het tarief van 25% naar 22,25% – in de plaats van de voorziene 21%.

3. Inkomstenbelasting: nieuwe schijven en tarieven in box 1
Momenteel telt box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning) vier belastingschijven. In 2019 schroeft de overheid dit aantal terug naar twee: er komt een basistarief van 36,93% en een toptarief van 49,5%. De inkomensgrens tussen de twee categorieën ligt op € 68.600.

4. Het lage btw-tarief verhoogt
Het lage btw-tarief stijgt met drie procentpunten en klokt in de Miljoenennota af op 9%. Dit levert de schatkist € 59,6 miljard op. Consumenten zullen de verhoging vooral voelen in hun geldbuidels wanneer ze hun boodschappen doen (o.a. voedingsmiddelen en medicijnen), maar de belastingwijziging zal ook een invloed hebben op de prijzen van talloze goederen en diensten.
Zo zullen onder meer taxibedrijven, kappers en schilders rekening moeten houden met deze nieuwe btw-heffing bij de tariefbepaling van hun dienstverlening. Hetzelfde geldt voor artiesten, die gebruikmaken van het lage tarief voor hun optredens.

Bron: Accountancy Vanmorgen