vorige
overzicht
volgende

Belastingdienst geeft eenmanszaken nieuw btw-identificatienummer

Vorige week heeft de eerste groep mensen met een eenmanszaak van de Belastingdienst een nieuw btw-identificatienummer, het btw-id ontvangen. In totaal ontvangen deze maand ongeveer 1,3 miljoen ondernemers dit nieuwe btw-id.

In het nieuwe btw-id is het burgerservicenummer (BSN) van de ondernemer niet langer verwerkt. Dat moet zorgen voor een betere bescherming van de privacy van de ondernemer. Het nieuwe btw-id is geldig vanaf 1 januari 2020. De Belastingdienst verzendt de brieven deze maand al, zodat een ondernemer nu al voorbereidingen kan treffen, zoals het aanpassen van briefpapier en het informeren van de boekhouder.

Vanaf 1 januari 2020 moeten ondernemers het btw-id op facturen en hun website vermelden om zich te identificeren als btw-plichtig ondernemer. Daarmee voldoen zij aan de wettelijke eisen. Voor handel binnen de EU is het belangrijk dat mensen met een eenmanszaak hun btw-id tijdig doorgeven aan hun leveranciers.

Het nieuwe btw-identificatienummer ziet er zo uit: landcode NL, 9 cijfers, de letter ‘B’ en een controlegetal van 2 cijfers. De 9 cijfers hebben niets meer te maken met uw burgerservicenummer. Dit is een voorbeeld van het nieuwe btw-identificatienummer: NL000099998B57.

Ondernemers houden hun huidige btw-nummer voor communicatie met de Belastingdienst en voor de btw-aangifte.

Op de site van de Belastingdienst is meer informatie beschikbaar over het btw-id. Zie ook ons eerder bericht op 15 januari 2019.

Bron: Accountant.nl & Belastingdienst