vorige
overzicht
volgende

Digitale voorsprong MKB niet optimaal

Nederlanders hebben van alle Europeanen het beste toegang tot snel internet, zowel vast als mobiel. Maar het bedrijfsleven, met name het het midden- en kleinbedrijf, maakt daar nog niet optimaal gebruik van. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek naar de stand van de digitale economie door de Europese Commissie.

Nagenoeg alle huishoudens in Nederland hebben toegang tot vast breedbandinternet en maken daar ook gebruik van. Snel mobiel internet (4G) is overal beschikbaar. Bijna negen op de tien mensen maken er gebruik van. Daarmee voert Nederland een kopgroep aan waartoe verder onder meer Luxemburg, Denemarken, Zweden en België behoren. Vooral online shoppen, muziek en films en internetbankieren zijn populair.

De digitale economie als geheel scoort ook hoog, maar niet zo hoog als in Denemarken, Zweden en Finland. Dat komt vooral doordat nog lang niet alle bedrijven de mogelijkheden van digitale technologie ten volle benutten. Hoewel ruim acht op de tien consumenten online winkelen, biedt slechts 15 procent van de mkb’ers diensten en producten op internet aan. Ook de digitale dienstverlening door de overheid aan het bedrijfsleven scoort onder het EU-gemiddelde.

Het is zaak dat ook bij de volgende generatie mobiel internet bereik en snelheid “op mondiaal topniveau blijven”, reageert staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). Daarnaast wil zij het gebruik van internet door bedrijven stimuleren. “Daarom kom ik nog voor de zomer met beleidsmaatregelen om ook digitaal ondernemerschap te versterken.”

Bron: ANP