vorige
overzicht
volgende

CBS: laagste aantal faillissementen in negen jaar

Het aantal faillissementen in april was het laagste in ruim negen jaar.  Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen werden in april 247 bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken, failliet verklaard, aldus het CBS. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 43. Dit waren er echter wel zeventien minder dan een maand eerder, aldus het statistiekbureau. Ook in de branches horeca en informatie en communicatie daalde het aantal faillissementen. Een van de uitzonderingen was de zakelijke dienstverlening. In die bedrijfstak nam het aantal faillissementen toe. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte in mei 2013. Daarna is er sprake van een dalende trend. In april 2017 bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau na december 2007.

Wist u dat, de term bankroet afkomstig van het Italiaanse ‘banca rotta’ (‘de bank is gebroken’). Handelaren deden zaken aan een soort tafel of toonbank (vandaar ook de term bank voor een financiële instelling), die stukgeslagen werd wanneer de handelaar zijn schulden niet meer kon betalen. Faillissement is afkomstig van het Franse ‘faillir’, dat ‘mislukken’ of ‘falen’ betekent.