vorige
overzicht
volgende

Bitcoin gekocht, de fiscus houdt dit scherp in de gaten.

De bitcoin haalt dagelijks het nieuws, vanwege de pieken en dips in de waarde. Niet alleen beleggers houden de koers scherp in de gaten, maar ook de Belastingdienst. Belastingplichtingen dienen de waarde van hun bitcoinbezit in euro’s op te geven, volgens het consumentenprogramma Kassa.

Afbeeldingsresultaat voor bitcoin
‘Als bitcoins bezittingen zijn die behoren tot box 3, dan wordt een forfatair rendement vastgesteld over het saldo van de bezittingen en schulden’, laat een persvoorlichter van het ministerie van Financiën weten. Afhankelijk van de omstandigheden is het echter ook mogelijk dat de handel in bitcoins wordt aangemerkt als winst uit onderneming of als resultaat uit overige werkzaamheden (als bron van inkomen).

De waarde van bitcoins wordt tot het vermogen (= box 3) gerekend, tenzij de eigenaar erin handelt en daar professioneel veel tijd en/of energie in steekt. Voor handelaren die er dagelijks mee bezig zijn, zal het opgebouwde bitcoinvermogen door de Belastingdienst waarschijnlijk als ‘winst uit onderneming’ of als ‘overige werkzaamheden’ worden aangemerkt. Navraag van Kassa leerde dat iedere belastingplichtige de waarde van zijn bitcoin om moet rekenen naar euro’s en dit bij de belastingaangifte in box 3 moet opgeven. De peildatum is daarbij altijd 1 januari van het jaar waarover de aangifte moet worden gedaan.

Bron: Accountancy Vanmorgen